Verzorging
Indien je besluit om grasparkieten binnenshuis te gaan houden, kun je de vogels het beste in de huiskamer plaatsen. Plaats een vogelkooi nooit in de keuken. Keukenatributen zijn voor vogels ernstige gevaren.Daarnaast zijn bak- en braaddampen erg slecht voor de gezondheid een parkiet. Grasparkieten kun je het beste huisvesten in een hoge kooi met horizontale spijlen. Parkieten zijn van nature klauteraars en hebben behoefte aan klimmen. De kooi kun je het beste op ooghoogte neerzetten (of ophangen) op een tochtvrije plaats. Met name het laatste is belangerijk, omdat grasparkieten niet tegen tocht kunnen. Op de bodem van de kooi komt een laagje bodembedekker (schelpenzand, corbo) die minimaal 1 x per week helemaal ververst dient te worden. De houten zitstokken (geen plastic!) moeten het liefst verschillende diktes hebben. De nageltjes van de voor- en achter tenen mogen elkaar bij het omklemmen van de stok niet kunnen raken. Verder is het belangrijk dat de zandlade, zitstokken, etens- en drinkbakjes wekelijks heel goed schoongemaakt worden. Je kunt hiervoor gewoon afwasmiddel gebruiken, wel goed naspoelen met warm water. Een badje vinden veel grasparkieten fijn.
Voerbakjes
Let bij de aanschaf van de kooi ook op de voerbakjes. Het voerbakje op onderstaande foto is veel te diep. Er moet veel te veel parkietenzaad in omdat de parkiet er anders gewoonweg niet goed bij kan. Het opstapje voor het bakje is gevaarlijk: vooral jonge vogels hebben de neiging er tussendoor te kruipen, waardoor hij of zij klem komt te zitten. Dit laatste is goed te zien op de foto.
Het voerbakje op de volgende foto is weliswaar wat minder diep, maar hier hebben de eigenaressen van grasparkiet Chico het opstapje af moeten zagen omdat ook dit vogeltje klem kwam te
zitten.
De voerbakjes van beide afgebeelde vogels zijn inmiddels vervangen door minder diepe bakjes. Het is aanbevelenswaardig dit soort bakjes uit de kooi te verwijderen omdat met name jonge
grasparkieten in het (lege) voerbakje kruipen en vervolgens het risico lopen om klem te komen zitten.
De onderstaande foto ontving ik van forumlid Maur@, en laat goed zien waartoe een grasparkiet in staat is.
De vogel probeert als een echte Houdini uit zijn kooi te ontsnappen.
Met de snavel wordt het schuifje onder het klepje heel behendig open gepeuterd.
Maur@ heeft later tape over de bovenkant moeten doen, want wat de één deed zag de ander en deed het na.
Tja, en dan kom je ineens allemaal losvliegende vogels in huis tegen!
Speelgoed
Een grasparkiet in het wild zal zich niet snel vervelen. Voedsel zoeken, nestjes bouwen en broeden nemen al behoorlijk wat tijd in beslag. Onze kromsnavels in gevangenschap missen een groot aantal van deze zaken. We zullen ze vervangende activiteiten moeten aanbieden zodat zij zich kunnen vermaken. Verveling veroorzaakt nog al eens gedragsproblemen zoals verenpikken en dat moet ten alle tijde voorkomen worden.
Speeltjes kunnen we aan de grasparkiet geven om hem te helpen zijn tijd te gezellig en nuttig te besteden. Vaak moeten de vogels even aan nieuwe speeltjes wennen. Het is belangrijk om op jonge leeftijd al speelgoed te geven. Als de jonge vogel opgroeit in een rijke, stimulerende omgeving zal dit hem of haar zeker ten goede komen.
Bij de dierenwinkel zijn diverse artikelen te koop waar uw grasparkietje veel plezier van kan hebben. Wat ook erg leuk is, is een parkietenboom Je neemt hiervoor een grote (niet giftige!!!) kamerplant, en hangt daar vogelspeelgoed in, zoals belletjes, trapjes, een spiegeltje, klimtouwen en een paar houten wasknijpers. Vaak wordt zo'n parkietenboom hét favoriete plekje buiten de kooi. Verder spelen kromsnaveltjes ook graag met lege toiletrolletjes, houten garenklosjes en lege luciferdoosjes. (Hiervan alleen de binnenbakjes geven!)